FURLINED – KILL DEVIL HILLS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Concave Musi

In de muziek van de Britse formatie ‘Furlined’ overheersen de klanken van viool en cello wat toch niet echt typisch is voor folkpop en Americana. Deze band heeft al drie platen op de markt losgelaten met “Love Comes In Canisters” dat als duo werd opgenomen in 2009 en met de uitgebreide formatie volgde in 2012 het album “Win A Dream Wedding”. Nu maken we kennis met hun derde en nieuwste album “Kill Devil Hills” dat exact twaalf jaar later op 25 oktober zal worden uitgebracht.

De centrale figuur bij deze band uit Bristol is singer-songwriter Neil Crossley die de groep samen oprichtte met bassist en cellist Tegan Everett. In de jaren na hun oprichting werd de groep verder uitgebreid met Tegan’s broer Dan Everett die sindsdien op basgitaar speelt terwijl Graham J. Nicholls op gitaar en lap steel speelt en Greg White achter het drumstel plaatsneemt en voor extra percussie zorgt.

Georgina Leich speelt op het nieuwe ‘Furlined’-album “Kill Devil Hills” als gastmuzikante mee op viool op de albumtiteltrack die u op de bijgevoegde audiovideo kunt beluisteren en ook Andy Hague is als gastinstrumentalist op trompet aanwezig op een paar tracks. Zanger en frontman Neil Crossley beschikt over een opvallende baritonstem die hem in de vakpers al terechte vergelijkingen opleverde met o.a. Richard Hawley en de betreurde Jackie Leven.

Dat de nummers op hun platen derhalve melancholisch en melodieus klinken hoeft dan ook niet echt te verbazen. Dergelijke tracks op het nieuwe elf songs tellende album zijn o.a. “From Montclair To Tupelo”, de met lap steel omkaderde ballad “He Drives A Hillman”, “Cinnamon Gum” en “Two Of A Kind”. De gelijkenis met het werk van Richard Hawley kan overduidelijk gemaakt worden in de nummers “You Will Never Believe Your Eyes”, “Dreaming Of Houses” en “Princeton In The Distance”. In de op werk van ‘The Smiths’ lijkende nummers “Sanctuary Lives” en “Katherine The Great” gaat het er heel wat ruiger aan toe, echter nooit zonder de aandacht voor een sterke melodie bij die songs te behouden.

In de songteksten van de drie nummers “Princeton In The Distance”, “From Montclair To Tupelo” en “Kill Devil Hills” vertelt Neil Crossley over zijn belevenissen in het Amerikaanse Washington DC en in North Carolina waar hij in de jaren ’90 een fijne tijd als optredende muzikant heeft doorgebracht. Zijn familierelaties vormen eveneens het onderwerp van drie nummers: zijn overleden vader in de songs “He Drives A Hillman” en “Dreaming Of Houses” en zijn eigen dochter in het nummer “Katherine The Great”.

(valsam)

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: FURLINED
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.